Midden in de stedendriehoek Deventer, Zutphen en Apeldoorn ligt het recreatiegebied Bussloo; een natuurgebied met alle buitensportvoorzieningen voor een dagje uit. Het sauna-, beauty- en sparesort ademt een rustgevende, mediterrane sfeer uit, verweven met oosterse accenten. De sfeervolle tuin is ingericht met diverse ligweiden en een prachtige waterval. In de avonduren krijgt dit alles door de verlichting een magische dimensie.

De faciliteiten van Thermen Bussloo zijn uniek in Nederland. Het saunaplein is zeer uitgebreid en biedt ruimte aan onder meer een traditionele Finse sauna, een sanarium gebaseerd op kleurentherapie en een romantische rozensauna met muziek en kaarslicht. Ook het laconium oftewel infraroodcabine is erg populair bij gasten. Voor beginnende saunagangers biedt het caldarium (stoomcabine) of de verwarmde rustruimte met aquarium, het tepidarium, uitkomst. Het meditarium, een rustgevende ruimte in oosterse sferen, uitgerust met comfortabele warmwaterbedden en lichttherapie, brengt zelfs de meest drukke geest nog tot rust. In de tuin zijn tevens verschillende sauna’s en whirlpoolfaciliteiten te vinden. Pal aan het water bevindt zich één van de drie authentieke Kelo sauna’s met een schitterend panorama uitzicht op het meer van Bussloo. Door de ideale ligging kunnen gasten op zonnige dagen in de tuin optimaal profiteren van de zon.

“Tijdloos genieten, dat is in het kort ons streven voor onze gasten. Wij nodigen hen uit om heerlijk en volledig tot rust te komen en de positieve werking van onze ongekende faciliteiten op body en mind te ervaren. Wij nemen gasten graag mee op een ongedwongen en ontspannende ontdekkingsreis langs de invloeden van diverse continenten”, vertelt directeur-eigenaar Hans Dolman. Samen met zijn vrouw Ineke heeft hij min of meer intuïtief, tijdens vele lange wandelingen in deze bijzondere streek, het idee voor dit wellnesscentrum opgepakt.

 

‘Het sauna-, beauty- en sparesort ademt een rustgevende, mediterrane sfeer uit, verweven met oosterse accenten’

 

Interne wasserij

Tijdens de bouw van dit sauna-, beauty- en sparesort zijn de mogelijkheden voor een interne wasserij reeds besproken. Mede omdat de regio rondom de Veluwe goed vertegenwoordigd is in de wassector - van oudsher veel wasserijen telt - heeft de directie gekozen om zich eerst op haar core business te richten. Met de uitbreiding is echter ook een bestaande ruimte omgebouwd tot wasserij. “We willen de kwaliteit die wij als resort nastreven waarborgen. Bij de uitbesteding van onze was raakten veel handdoeken en badjassen beschadigd en dat kunnen wij ons naar onze gasten toe niet permitteren. Van de leverancier en enkele collega-bedrijven weten we dat handdoeken en dergelijke een levensduur hebben van tenminste twee à drie

jaar, maar wij moesten na een jaar weer nieuwe voorraad aanschaffen”, vertelt Dolman. “Blijkbaar is het algemeen bekend dat de wasapparatuur, wasprocessen en agressieve, chemische middelen in een commerciële wasserij snel slijtage veroorzaken. Het in eigen huis wassen bespaart ons op meerdere vlakken veel kosten.” De adviseur van Miele Professional, Dick Gorter, laat weten dat een simpel rekensommetje heeft uitgewezen dat Thermen Bussloo met de keuze voor een eigen wasserij tenminste 40 procent bespaart ten opzichte van het uitbesteden aan een commerciële wasserij.

Efficiëntie

“De Miele apparaten zijn zeer zuinig en leveren een constante was- en droogkwaliteit; de zeepdosering is automatisch en gerelateerd aan het waterverbruik dat ook nog eens extreem laag is. Dit resulteert in lage verbruikswaarden van zowel water als elektriciteit en snelle was- en droogprocessen”, aldus de adviseur van Miele Professional die Dolman intensief heeft begeleid in zijn keuze voor een inrichting en capaciteit die efficiënt werken en volledig zijn toegespitst op dit resort. De vloeren en wanden zijn zodanig aan gepast dat het leidingwerk netjes is  weggewerkt. Bovendien staan alle automaten op sokkels, waardoor het beladen en ontladen van de automaten ergonomisch verantwoord is. Verder zijn de was- en droogautomaten compleet in een wand ingebouwd, zodat de geluidemissie van met name de droogautomaat wordt gedempt en er nagenoeg geen stof en pluizen de ruimte inkomen.

‘Een simpel rekensommetje heeft uitgewezen dat Thermen Bussloo met de keuze voor een eigen wasserij tenminste 40 procent bespaart’

De wasserij voldoet aan de ARBO wet, zodat de medewerkers ergonomisch verantwoord en veilig kunnen werken. Zij zelf vinden het vooral een pluspunt dat de automaten volledig zijn geprogrammeerd. “Voor iedere bevuiling is in combinatie met de belading een op maat afgestemd wasprogramma voor handen, zowel voor de badjassen en handdoeken als voor de sterk vervuilde was uit de keuken en de massagehanddoeken”, zegt Gorter. “We hebben zelfs een speciaal wasprogramma geïnstalleerd voor de pestomals, de Turkse lendendoeken die gedragen worden door de Tellacks.”

“Momenteel houden drie medewerkers in twee shifts de wasserij constant draaiend. Op drukke dagen en in de weekenden rouleren er tussen de 600 en 700 handdoeken plus ruim 250 verhuurde badjassen per dag.” Alles wijst erop dat dit de juiste investering op het juiste moment is geweest. De wasserij is goed bezet en versterkt de onafhankelijke positie van het sauna-, beauty- en sparesort. Er hoeft immers geen rekening gehouden te worden met de levertijden van een commerciële wasserij, op de lange termijn worden veel kosten bespaard en de uitmuntende kwaliteit, waar Thermen Bussloo voor staat, wordt gehandhaafd.

shareThisPage