FEIT of FABEL?

Tomatensaus is een grotere boosdoener voor aardewerk dan voor kunststof

Vervelend: servies dat tijdens een afwasbeurt verkleurd is geraakt. Dat gebeurt doordat levensmiddelen, zoals tomatensaus, groente of koffie, hardnekkige sporen achterlaten. Het rode pigment uit tomaten- of pastasauzen is daarbij een van de grootste boosdoeners. Deze kleurstof zal echter minder snel achterblijven op aardewerk servies dan op de kunststof variant. Dat komt door de chemische samenstelling van kunststof: het materiaal bestaat uit ontelbaar veel met elkaar verbonden koolstofmoleculen. Pigmenten uit de saus hopen zich permanent op in de structuur, waardoor het verwijderen van de verkleuring niet meer zo eenvoudig is. Bevinden zich daarnaast scheuren of groeven op het oppervlak, dan hecht het pigment zich nóg beter aan. Dan is het lastig om de verkleuring nog schoon te krijgen. Verkleuring is wel te voorkomen: wanneer er kort na gebruik wordt gespoeld, voordat het servies de vaatwasser in gaat, voorkom je dat pigment op het materiaal blijft zitten. Of dat het zich juist verspreidt over de rest van de vaat.


Voor restauranthouders is er veel keuze uit verschillende serviesmaterialen. Zo is er porselein, aardewerk, melamine en terracotta. Iedere soort brengt andere eigenschappen met zich mee. Sommige materialen zijn niet geschikt voor de vaatwasser, zoals emaille, hout en sommige kunststoffen. En hoewel sommige materialen gevoeliger zijn voor verkleuringen, kan het overal voorkomen.


FEIT OF FABEL
De stelling ‘Tomatensaus is een grotere boosdoener voor aardewerk dan voor kunststof’ is een fabel. Kunststof is namelijk veel gevoeliger voor hardnekkig pigment uit onder andere tomatensaus. Dat komt door de samenstelling van het materiaal.

FABEL

 

Spoelmiddel tegen verkleuring
Is je vaatwerk verkleurd? Speciaal reinigingsmiddel met bleek pakt dit probleem aan. Bij het
bleken worden tijdens de spoelcyclus kleurstoffen geoxideerd, waardoor de verkleuringen
‘onzichtbaar’ worden. Miele kan je adviseren over de juiste wasmiddelen voor je horeca-zaak.