Rules for Health, een allround leisurecentrum, heeft in september 2008 haar deuren geopend op sportpark de Vinken in Bunschoten. Fysiotherapeut Roel Bos droomde al twintig jaar van zijn eigen wellness/fitnesscenter en deze wens heeft hij samen met zijn vrouw Ilona op de voormalige hockeyvelden gerealiseerd. In de nieuwbouw, ontworpen door Architektenburo Archivice bv, weerspiegelt de betrouwbare deskundigheid en creatieve fantasie van de opdrachtgevers. Ook hun commerciële oog voor het totaalbeeld en de hoogstaande kwaliteit is in werkelijk alle details terug te vinden.

Aan de rand van industrieterrein De Kronkels ligt in een rustige hoek een nieuw contemporain pand met ruim voldoende parkeergelegenheid. In het pand, dat opvalt door haar strakke vormgeving en warme kleurstellingen, biedt Rules for Health vernuftig verdeeld over 2.500 vierkante meter diverse disciplines op het gebied van sport en welzijn. Aangezien Roel Bos zelf jarenlang ervaring heeft als sportfysiotherapeut, neemt dit vakgebied een belangrijke plek in. In totaal zijn tien fysiotherapeuten, waaronder enkelen met specialisaties in sport, bekken- en manuele therapie, werkzaam in het wellness/fitnesscenter. Een tiental behandelkamers is op de begane grond achter de ontvangstbalie ondergebracht. De fitnesshal op de verdiepingsvloer lijkt boven dit robuuste blok van bruine baksteen te zweven. In deze trainingszaal kunnen leden vanaf 10 jaar, na een eerste intake waarin het persoonlijke trainingsprogramma wordt opgesteld, op een verantwoorde manier fitnessen. In de fitnessruimte - die uiterst modern en overzichtelijk is ingericht met diverse nieuwe cardio- en krachttoestellen - zijn altijd enkele professionele instructeurs aanwezig om de clientèle te begeleiden. Opvallend is de brede glazen gevel die sporters in de gelegenheid stelt naar buiten te kijken terwijl ze op een toestel trainen.

Functionele stijl

Het interieur is tijdloos en heeft een warme uitstraling door de rode accentkleur en de toepassing van natuurlijke materialen. Zelfs de doucheruimten en kleedkamers zijn in een luxe, functionele stijl vormgegeven. Deze zijn vanuit de fitnesszaal makkelijk bereikbaar. In een andere zaal biedt Rules for Health, natuurlijk eveneens onder professionele begeleiding een aantal groepslessen aan, waaronder Pilates, Spinning, Kick & Punch, Club Power en Running class. Bovendien heeft het centrum een diëtiste in huis die zowel op verwijzing als op commerciële basis voedingsadviezen geeft. “Daarnaast zijn we onlangs begonnen met een nieuw programma: Rules for kids. Dit is een bewegingsprogramma voor kinderen tussen de 6 en 10 jaar die te maken hebben met overgewicht, conditionele- en / of motorische problemen. In een groepje van maximaal zes kinderen werken zij samen met een Motorisch Remedial Teacher op een speelse manier aan structurele verbetering van deze aspecten”, vertelt Ilona Bos die met recht trots is op de breed georiënteerde zaak die zij en haar man hebben neergezet.

Wellnessconcept

Naast de praktijk- en fitnessruimten biedt de nieuwbouw onderdak aan een zwembad met diverse jetstreams, een jacuzzi, een vijftal sauna’s en een beautycentrum. “Op het moment dat we besloten wellness onderdeel te laten zijn van ons centrum, hebben we bewust gekozen voor een compleet wellnessconcept. Geen Finse blokhut in een verloren hoek, maar een diversiteit aan sauna’s plus een zwembad, dat als geheel qua sfeer, verlichting en kleur de juiste ambiance uitstraalt. We hebben gekeken naar faciliteiten die populair zijn, die aansluiten bij ons overige aanbod en die goed binnen dit interieur passen.” Rules for Health is vanuit deze overwegingen uitgerust met twee Finse sauna’s, een Tylarium, stoombad, infraroodsauna en een variatie aan douches plus speciale voetenbadbank. “Onze sauna’s zijn in badkleding toegankelijk”, vult ze aan. “Veel mensen komen hier voor behandelingen en/of fitness. De sauna’s en beautyarrangementen zijn een mooie aanvulling op het sportieve aanbod, waar ze graag gebruik van maken, maar het zijn geen doorgewinterde saunabezoekers en vinden het prettig dat badkleding is toegestaan.”

Complementaire driehoek

Met de combinatie fysiotherapie, sport en wellness maken de eigenaren zich sterk voor een complementaire driehoek waarin gezondheid, natuurlijke verzorging en pure ontspanning centraal staan. Om de ultieme beleving van aandacht, ontspanning en schoonheid compleet te maken, kunnen zowel mannen als vrouwen bij Beauty Center Rules for Health genieten van weldadige gezichts- en lichaamsbehandelingen plus diverse arrangementen. “Uiteraard behoren manicure, visagie en een zonnekuur eveneens tot de mogelijkheden. Onze schoonheidsspecialistes stemmen de behandelingen precies af op de conditie van de huid. Ze werken met het Italiaanse topmerk [comfort zone], gekarakteriseerd door het typische mediterrane gevoel voor ontwerp en elegantie, in combinatie met de aangename en natuurlijke oosterse benadering.” Met de exclusieve producten, vakbekwame behandelingen en unieke ambiance past het beautycentrum precies in de filosofie van het bedrijf. “Een leuke conclusie, die we nu reeds kunnen trekken, is dat het aantal mannen en vrouwen dat het centrum bezoekt nagenoeg gelijk is. Dat geldt eveneens voor de gezichts- en lichaamsbehandelingen. De kracht daarvoor ligt waarschijnlijk in het feit dat alles open onder één dak ligt en dus zeer laagdrempelig is.” Bos, die met veel elan de functie Hospitality Manager vervult, constateert eveneens dat veel cliënten vanuit de fysiotherapie kennis maken met Rules for Health en vervolgens blijven sporten en /of fitnessen wanneer ze uitbehandeld zijn. De impact van de gebundelde krachten is daarmee bewezen. Maar ook de professionele aanpak en de hoogstaande kwaliteit waar het wellness/fitnesscenter voor staat speelt daarbij uiteraard een rol.

Eten en drinken

Rules for Health is niet alleen de plek om lekker te sporten en te ontspannen, maar ook de plek om heerlijk en gezond te eten en te drinken. Het restaurant ligt bij de entree en is open voor zowel de gebruikers van het wellness/fitnesscenter als voor mensen die uitsluitend willen komen lunchen of dineren. De ruimte heeft een open karakter en een sfeervolle inrichting met een gezellige bar, een loungehoek bij de open haard en natuurlijk tafels waaraan gasten gezellig kunnen eten of een drankje kunnen nuttigen. “Onze menukaart wordt met veel zorg samengesteld door onze chefkok en diëtiste. De gerechten bestaan zoveel mogelijk uit verse en biologische producten. De menukaart rouleert iedere drie à vier maanden. Buiten de kaart om stelt de chef-kok elke dag een speciaal menu samen. We ontvangen dan ook veel mensen voor zakelijke lunchafspraken.”

Wellnessgevoel

Optimale wasverzorging is een belangrijk onderdeel van het visitekaartje van een sauna, wellness- of sportcentrum. De juiste geur, zachtheid en kwaliteit van handdoeken en badjassen bevordert het wellnessgevoel van gasten. Belangrijke zaken waarmee een organisatie zich kan onderscheiden en die met een eigen wasserij makkelijk te bereiken zijn. Bovendien kan insourcing van de wasverzorging een aanzienlijke kostenbesparing opleveren. De apparatuur van Miele Professional is voorzien van de gepatenteerde SoftCare-trommel, waarmee de slijtage van het wasgoed aantoonbaar vermindert. Tevens realiseert Miele het laagste water-, energie- en zeepverbruik in de markt. Dit garandeert een maximale efficiency voor elke toepassing.

Insourcing

Voor Roel en Ilona Bos lag insourcing van de gehele wasverzorging voor de hand. Beiden weten immers heel goed dat uitbesteding aan een commerciële wasserij veel duurder is, meer slijtage veroorzaakt en dat meer wasgoed benodigd is in verband met de doorlooptijd. “De Miele-apparaten daarentegen zijn zeer zuinig en leveren een constante was- en droogkwaliteit; de zeepdosering is automatisch gerelateerd aan het waterverbruik dat ook nog eens extreem laag is. Dit resulteert in lage verbruikswaarden van zowel water als elektriciteit en snelle was- en droogprocessen”, legt de adviseur uit. “Voor iedere bevuiling is in combinatie met de belading een op maat afgestemd wasprogramma voor handen, zowel voor de badjassen en handdoeken als voor de sterk vervuilde was uit de keuken en de massagehanddoeken.”
In de wasserij staan een professionele hoogcentrifugerende wasautomaat van Miele met een capaciteit van 10 kilogram wasgoed per charge die circa 45 minuten duurt en een professionele droogautomaat van Miele met een capaciteit van 10 kilogram per charge die in circa 30 minuten klaar is. De vloeren en wanden zijn zodanig aangepast dat het leidingwerk netjes is weggewerkt. Bovendien staan beide automaten op een betegelde sokkel, waardoor het beladen en ontladen van de automaten ergonomisch verantwoord is. Ook hier valt dus weer op dat alle details tot in de puntjes zijn afgewerkt en dat kwaliteit daarbij centraal staat. “Je wilt je met je bedrijf toch onderscheiden door goede faciliteiten te bieden in een pand waarmee je je kwaliteit onderstreept. Wat we doen, doen we goed.”
Rules for Health is nu bijna een jaar operationeel. Er wordt volop gebruik gemaakt van alle geboden disciplines en faciliteiten. De vaste klantenkring groeit gestaag. Ook achter de schermen functioneert alles naar wens. “Maar dat is meestal zo gedurende het eerste jaar”, scherts de Hospitality Manager met een knipoog naar de adviseur. “Het komend jaar mag Miele echt haar visitekaartje afgeven, maar daar heb ik het volste vertrouwen in.”