Wie werkkleding van medewerkers van een verpleeg- of verzorgingsinstelling in een particulier huishouden met een huishoudelijke wasmachine laat wassen, loopt het risico dat er onvoldoende wordt gedaan aan infectiepreventie en loopt groot gevaar op besmetting.

Waarom kan het wasgoed niet thuis worden gedesinfecteerd?

Om het textiel effectief te kunnen desinfecteren, is het gebruik van professionele wasmachines van doorslaggevend belang. Bij gewone huishoudelijke wasmachines kan er sprake zijn van grote temperatuurschommelingen. In de regel beschikken deze apparaten niet over een gedefinieerde vlotverhouding en kan het wasmiddel niet nauwkeurig worden gedoseerd, waardoor de effectiviteit niet duidelijk kan worden aangetoond. De resultaten kunnen niet gestandaardiseerd worden herhaald.

27% van de verpleeg- en verzorgingshuizen lieten de werkkleding van de medewerkers thuis wassen

Werkkleding in zorginstellingen: onderzoek waarschuwt voor wassen in een gewoon huishouden

Onlangs publiceerde het tijdschrift „Rechtsdepesche“ een onderzoek van de GGD en het universitair ziekenhuis in Frankfurt am Main: 27% van de verpleeg- en verzorgingshuizen in Frankfurt lieten in 2016 de werkkleding van de medewerkers thuis wassen. Uit een microbiologisch onderzoek van dit textiel bleek dat het met acht keer zoveel micro-organismen verontreinigd was als textiel dat in een wasserij wordt behandeld.

Door de werkkleding die mogelijk met ziektekiemen besmet is thuis te wassen, lopen niet alleen patiënten gevaar, maar ook het personeel en hun gezinsleden, waarvan het wasgoed door deze handelwijze ook met mogelijk besmet textiel in contact kan komen. Overdracht van ziekteverwekkers via gecontamineerd wasgoed is namelijk al diverse malen aangetoond.

Voorkom gebrekkige hygiëne met een in-huiswasserij

De beslissing om beroepskleding professioneel te reinigen in een eigen in-huiswasserij brengt voor verzorgings- en medische instellingen ook met zich mee dat de medewerkers en hun familieleden worden beschermd tegen ziekteverwekkers die anders in de huiselijke omgeving terecht kunnen komen.

In de in-huiswasserij kunnen de volgende voordelen verwezenlijkt worden, die leiden tot perfect kwaliteitsmanagement:

  • Eenvoudige logistiek in een gesloten in-huissysteem
  • Reiniging die voldoet aan de geldende richtlijnen
  • Wassen met behulp van een bewezen efficiënt en desinfecterend wasprocedé
  • Snel en schoon
  • Voordelig reinigen, ook van kleine hoeveelheden wasgoed
  • Een desinfectieproces, dat voortdurend bewaakt wordt

De tip van Klasse Wäsche voor verpleeg- en verzorgingsinstellingen: behoedzame reiniging en betrouwbare desinfectie van werkkleding in de eigen wasserij.

Het orginele artikel is hier te vinden: bron