Kleinschaliger en de regie bij de cliënt; belevingsgericht; het zijn belangrijke ontwikkelingen in de langdurige zorg. Ontwikkelingen die instellingen heel wat hoofdbrekens bezorgen. Want wat te doen met de oplopende kosten? Het doelmatig, slim en strak organiseren van bedrijfsprocessen is voor organisaties om die reden hard nodig. En daar horen strikte keuzes bij, ook als het gaat om de was.

Ontwikkeling naar kleinschalig wonen

Krapte op de arbeidsmarkt en stijgende zorgkosten maken dat zorginstellingen scherp aan de wind moeten zeilen. Dat wordt versterkt door het feit dat er in de zorg een ontwikkeling is naar kleinschalig wonen. Zes à acht cliënten op een woongroep met enkele zorgmedewerkers ter ondersteuning. Zelfredzaamheid en zelfsturende teams staan daarbij centraal. In de woongroepen wordt dagelijks in de huiskamer gekookt. Medewerkers stellen in samenspraak met bewoners de weekmaaltijd vast. Mantelzorgers en vrijwilligers worden betrokken bij het voorbereiden van de maaltijd. De tafel wordt gedekt en er is tijd en aandacht voor de maaltijd en het tafelmoment. Het heeft allemaal met beleving te maken. En met het streven om cliënten zich optimaal thuis te laten voelen. Moeten we nu óók voor andere huishoudelijke onderwerpen, zoals de was, veel meer belevingsgerichte keuzes maken? Het is de vraag die we ons stellen in de - hieronder te downloaden - whitepaper.

 

Powered by:

 

 

shareThisPage